Bagageregels

Bagageregels binnen de EU

Nieuwe regels voor uw handbagage op alle vliegvelden binnen de Europese Unie

Vanaf 6 november 2006 gelden voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU), Zwitserland, Noorwegen en IJsland dezelfde, nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.

De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere drankjes voor consumptie. Ook geldt het voor gels, pasta’s, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss en crèmes vallen hier dus ook onder.

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:

u kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan 100 milliliter

 1. deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak
 2. per persoon mag één doorzichtige plastic zak worden meegenomen
 3. de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter
 4. de doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.

De doorzichtige plastic zak kunt u van huis meenemen. Tijdens de introductieperiode ontvangt u de doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens.

Er zijn drie uitzonderingen:

 1. babyvoeding voor gebruik gedurende de gehele reis;
 2. medicijnen voor gebruik gedurende de gehele reis;
 3. speciale dieetvoeding voor gebruik gedurende de gehele reis.

 

Na de ticket- en paspoortcontrole kunt u op de Europese luchthavens en in het vliegtuig van een Europese vliegtuigmaatschappij nog steeds uw (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die u ná de ticket- en paspoortcontrole of in het vliegtuig heeft gekocht, worden door de winkel of aan boord – wanneer nodig – voor u verpakt en verzegeld. Het zegel is één dag geldig. Als u op een volgende luchthaven moet overstappen mag u het zegel niet verbreken tot u op uw eindbestemming bent aangekomen.

Apart aanbieden van uw handbagage

Bij de ticket- en handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. De doorzichtige plastic zak moet gemakkelijk dicht kunnen en gesloten zijn. Ook jassen, colbertjasjes en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet u apart aanbieden bij de handbagagecontrole.

Voor landen buiten de EU kunnen andere regels gelden

Houd er rekening mee dat voor landen buiten de Europese Unie (EU) zoals de VS en Canada andere regels kunnen gelden. Klik hier voor een overzicht van de voorschriften.

Vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk

Als gevolg van nieuwe regelgeving mogen passagiers die van een Britse luchthaven vertrekken slechts één stuk handbagage meenemen, ongeacht de klasse waarin wordt gereisd.

Standaard toegestane hoeveelheid hand- en ruimbagage

Raadpleeg voor de algemene hand- en ruimbagagevrijstellingen de pagina hoeveelheid toegestane bagage.

Download de pdf

Bagageregels buiten de EU

Alle vluchten vanuit de VS en Canada

Bij de handbagagecontrole gelden de volgende regels voor vloeistoffen, gels en/of spuitbussen:

 • Vloeistoffen, gels en/of spuitbussen zijn niet toegestaan met uitzondering van één hersluitbare doorzichtige plastic zak van 1 liter die vloeistoffen, gels en/of spuitbussen mag bevatten in verpakkingen van 100 ml of minder per verpakking.
 • De verpakkingen moeten gemakkelijk in de plastic zak passen en de plastic zak moet geheel gesloten/verzegeld zijn en apart van de handbagage van de passagier voor controle worden aangeboden.

U mag de hieronder genoemde artikelen bij u hebben, maar als ze niet zijn verpakt in een hersluitbare doorzichtige plastic zak van 1 liter en/of als de verpakkingen groter zijn dan 100 ml, moet u ze aangeven bij de TSA (Transport Security Administration) bij het controlepunt:

 • flesvoeding/melk (inclusief moedermelk) en babyvoeding/sap in verpakkingen, indien een baby of peuter meereist
 • medicijnen (vloeistoffen, gels en/of spuitbussen)
 • vloeistoffen (inclusief sap) of gels voor passagiers met diabetes of andere medische aandoeningen.

Alle overige vloeistoffen, gels en/of spuitbussen moeten in de ingecheckte bagage worden vervoerd. Let er s.v.p. op dat u uw bagage niet op slot doet wanneer u naar de VS reist. Dit in verband met het checken op explosieven.

Voor meer informatie over veiligheidsvoorschriften kunt u terecht op de volgende (externe) websites:

STI is niet verantwoordelijk voor de informatie op deze websites en er kunnen andere voorwaarden gelden.

Alle vluchten naar de VS

Bij de handbagagecontrole gelden de volgende regels voor vloeistoffen, gels en/of spuitbussen:

Vloeistoffen, gels en/of spuitbussen zijn niet toegestaan met uitzondering van één hersluitbare doorzichtige plastic zak van 1 liter die vloeistoffen, gels en/of spuitbussen mag bevatten in verpakkingen van 100 ml of minder per verpakking. De verpakkingen moeten gemakkelijk in de plastic zak passen en de plastic zak moet geheel gesloten/verzegeld zijn en apart van de handbagage van de passagier worden aangeboden voor een visuele controle of röntgen screening.

De beperkingen van verpakkingen à 100 ml en een zak van 1 liter gelden niet voor vloeistoffen, gels en/of spuitbussen die binnen de volgende categorieën vallen en die verpakt zijn in redelijke hoeveelheden voor de duur van de reis, tenzij ze door de overheid van het land van bestemming of de betreffende luchtvaartmaatschappij zijn verboden:

 • flesvoeding/melk (inclusief moedermelk) en babyvoeding/sap in verpakkingen, indien een baby of peuter meereist
 • medicijnen (vloeistoffen, gels en/of spuitbussen)
 • vloeistoffen (inclusief sap) of gels voor passagiers met diabetes of andere medische aandoeningen
 • Alle overige vloeistoffen, gels en/of spuitbussen moeten in de ingecheckte bagage worden vervoerd.

Let er s.v.p. op dat u uw bagage niet op slot doet wanneer u naar de VS reist. Dit in verband met het checken op explosieven.

Alle vluchten vanuit India

Vloeistoffen/gels/pasta’s of producten van soortgelijke samenstelling mogen niet los worden meegenomen in de handbagage of in de zakken van de kleding van een passagier die aan boord gaat van het toestel. Hiervan uitgezonderd zijn babyvoeding en medicijnen/inhalators, vergezeld van een recept.

Passagiers mogen in een aparte, hersluitbare doorzichtige plastic zak van 1 liter vloeistoffen/gels/pasta’s en producten van soortgelijke samenstelling in kleine hoeveelheden meenemen voor de duur van de reis. De verpakkingen mogen elk echter niet groter zijn dan 100 ml.

Bovendien is per persoon slechts één stuk handbagage in het vliegtuig toegestaan. Elke passagier die meer dan één stuk handbagage bij zich heeft, zal van de veiligheidscontrole worden teruggestuurd naar de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij.

Alle vluchten vanuit de Filippijnen

Vloeibare substanties mogen niet worden meegenomen met uitzondering van flesvoeding, moedermelk of sap (indien een baby of peuter meereist), receptgeneesmiddelen op naam van de passagier, insuline en andere niet-receptgeneesmiddelen, en verzorgingskits voor het cabinepersoneel.

Voor Hong Kong

Conform de nieuwe richtlijnen van de internationale burgerluchtvaartorganisatie hanteert Hong Kong International Airport (HKIA) vanaf 21 maart 2007 nieuwe regels voor de screening van vloeistoffen, gels en spuitbussen. Klik hier voor de nieuwe veiligheidsmaatregelen voor handbagage op HKIA.

Voor Taiwan

De volgende maatregel is sinds 1 maart 2007 van kracht:
Vloeistoffen, gels en/of spuitbussen mogen niet los in de handbagage mee aan boord worden genomen. Vloeistoffen, gels en/of spuitbussen mogen uitsluitend in verpakkingen van minder dan 100 ml per stuk worden meegenomen in een aparte doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een inhoud van 1 liter. Hiervan uitgezonderd zijn vloeistoffen voor medische doeleinden, waaronder babyvoeding. Voor meer informatie over de nieuwe veiligheidsmaatregelen, klik hier.

Voor Korea

Nieuwe veiligheidsmaatregelen voor vloeistoffen, gels en spuitbussen op Incheon Airport

In verband met de nieuwe dreiging van vloeibare explosieven en de naleving van de aanbevelingen van de Internationale Burgerluchtvaart Organisatie (ICAO), dienen passagiers er rekening mee te houden dat vanaf 1 maart 2007 nieuwe regels gelden voor het meenemen van vloeistoffen, gels en spuitbussen in handbagage. Deze regels gelden voor alle internationale vluchten (inclusief transfer- en transitvluchten) die vertrekken vanuit Zuid-Korea. Voor meer informatie, klik hier.

Taxfree aankopen USA/Canada

Passagiers die tijdens hun reis op de luchthaven Schiphol naar de VS overstappen wordt geadviseerd op de luchthaven van vertrek of tijdens de vlucht naar Amsterdam GEEN vloeistoffen, gels of spuitbussen taxfree te kopen.

Passagiers die in de VS of in Canada overstappen wordt geadviseerd om taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen na de douanecontrole in hun ingecheckte bagage te vervoeren.

Alle vluchten vanuit Roemenië

Tax free aankopen op de luchthaven, vallend in de categorie liquids and gels, van passagiers die reizen naar of via EU landen worden geplaatst in een daartoe bestemde sealed bag. Ook de aan boord aangeschafte liquids and gels tax free goederen worden in een sealed bag verpakt.

Alle vluchten naar of vanuit Australië

De volgende regel is per 31 maart 2007 van kracht: vloeistoffen, gels en/of spuitbussen mogen niet los in de handbagage mee aan boord van het toestel worden genomen maar mogen uitsluitend in verpakkingen van maximaal 100 ml per stuk worden meegenomen in een aparte doorzichtige hersluitbare zak met een inhoud van 1 liter. Hiervan uitgezonderd zijn vloeistoffen die nodig zijn voor medische doeleinden, waaronder babyvoeding.

Transitpassagiers mogen GEEN taxfreevloeistoffen en gels en/of spuitbussen meenemen die zij op de luchthaven van vertrek buiten Australië of tijdens de vlucht hebben gekocht.
Het is passagiers en transitpassagiers wel toegestaan vloeistoffen en gels, inclusief taxfreeartikelen, binnen het beveiligde gebied van een Australische luchthaven te kopen en deze mee te nemen aan boord van het toestel.

Voor passagiers op doorreis in Amsterdam

Belastingvrije vloeibare artikelen gekocht op een luchthaven buiten de Europese Unie die niet zijn ingecheckt, zullen op Amsterdam Airport Schiphol in beslag worden genomen, zelfs als deze verzegeld zijn.

Overeenkomstig de veiligheidseisen op Amsterdam Airport Schiphol zullen plastic zakken van 30 x 40 cm in beslag worden genomen als de inhoud daarvan groter is dan 1 liter. De maximale inhoud van de plastic zak is 1 liter.

New EU Security Rules at Airports (PDF) Download