Vlucht geannuleerd, wat nu?

Je krijgt te horen dat je vlucht is geannuleerd, we begrijpen maar al te goed dat dit heel vervelend is en dat dit niet is waarop je zit te wachten of waar je op hebt gerekend. Gelukkig heb je als passagier verschillende rechten in deze situatie. Wat jouw rechten zijn bij een geannuleerde vlucht zetten wij graag voor je op een rijtje en uiteraard staan wij je bij als de reis via Schiphol Travel geboekt is.

Waar heb je recht op bij een geannuleerde vlucht?

Bij annulering van je vlucht moet de luchtvaartmaatschappij de keuze bieden uit de volgende opties:

  • Omboeking naar de eerstvolgende vlucht met dezelfde eindbestemming;
  • Omboeking naar een vergelijkbare vlucht, op een door jouw gekozen moment;
  • Restitutie van het ticket.

Naast bovenstaande opties moet de luchtvaartmaatschappij je bijstand verlenen met betrekking tot eten, drinken, vervoer en overnachting(en) wanneer dit nodig is als gevolg van een geannuleerde vlucht. Is je vlucht geannuleerd en kun je bijvoorbeeld de volgende dag een vergelijkbare vlucht nemen? Dan zal de luchtvaartmaatschappij in de kosten van de overnachting en eventuele maaltijden en vervoer moeten bijstaan. Mocht dit niet worden aangeboden, dan kun je alle gemaakte kosten achteraf declareren, in redelijke hoeveelheden uiteraard. Vergeet dus niet om alle bonnetjes van transacties die je in deze periode maakt goed te bewaren!

Is er een compensatie mogelijk bij de annulering van een vlucht?

Naast de eerder genoemde rechten, kan het zijn dat je ook recht hebt op een compensatie wanneer je vlucht geannuleerd wordt. De vergoeding ligt bij een geannuleerde vlucht tussen de €125 en €600 per ticket, de hoogte van deze vergoeding hangt af van de vliegafstand en de opgelopen vertraging. Deze compensatie kan aangevraagd worden bij de luchtvaartmaatschappij, het is voor deze partij verplicht om de compensatie in geld uit te keren. Biedt de luchtvaartmaatschappij een voucher of tegoedbon aan, mag je deze dus weigeren. Wanneer de luchtvaartmaatschappij je tussen de 2 weken en 7 dagen voor vertrek informeert over de annulering, heb je alleen recht op compensatie als de vlucht meer dan 2 uur eerder vertrekt of meer dan 4 uur later aankomt op bestemming. Annuleert de luchtvaartmaatschappij binnen 7 dagen voor vertrek, dan heb je recht op compensatie wanneer de nieuwe vlucht meer dan 1 uur eerder vertrekt of meer dan 2 uur later aankomt.

Wanneer heb je recht op een compensatie bij een geannuleerde vlucht?

Het kan zijn dat je recht hebt op een compensatie wanneer jouw vlucht is geannuleerd. Volgens de Europese Verordening 261/2004 heb je recht op compensatie als je een los vliegticket hebt geboekt via een reisorganisatie zoals Schiphol Travel of direct bij een luchtvaartmaatschappij. Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een reserverings- en ticketnummer en moet de vlucht vertrekken vanuit een Europees land (of een van de volgende landen; IJsland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland). Ook heb je recht op compensatie als de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt in éé van de voorheen genoemde landen geregistreerd is.

Wanneer heb je géén recht op een compensatie bij een geannuleerde vlucht?

Je hebt geen recht op compensatie wanneer de luchtvaartmaatschappij je minstens 14 dagen vooraf heeft geïnformeerd over de annulering van de vlucht. Daarnaast kun je ook geen aanspraak doen op de genoemde rechten wanneer de luchtvaartmaatschappij weinig kan doen aan de reden van annulering. In dit geval is er namelijk sprake van overmacht. Enkele voorbeelden van overmacht situaties zijn:

  • Een medisch noodgeval;
  • Stakingen op de luchthaven;
  • Gevaar op eindbestemming (denk aan terrorisme en oorlog);
  • Een technisch probleem of schade aan het vliegtuig, wat buiten de schuld van de luchtvaartmaatschappij valt;
  • Slechte weersomstandigheden waardoor het vliegtuig niet kan vliegen of veilig kan landen.

Hopelijk hebben we je voldoende kunnen informeren en kom je snel en zonder vertragingen aan op de gewenste eindbestemming! Wij staan in ieder geval altijd voor je klaar met de laatste informatie omtrent jouw vlucht(en). Neem bij vragen gerust contact op met je Schiphol Travel accountmanager!