Maak je zakenreis nog leuk(er)!

Naar een zakenreis wordt vaak enthousiast uitgekeken. Het kan ook zijn dat jij of je medewerker regelmatig in het buitenland is voor zaken. Als dit het geval is, kan het vooruitzicht van een volgende zakenreis misschien minder aangenaam zijn dan de eerste keer. We geven graag een aantal tips om je zakelijke reis (nog) leuker te maken.

Plan vrije tijd

Een zakenreis staat in het teken van zaken doen, of in ieder geval een
werkgerelateerd onderwerp. Vrije tijd kan er snel bij in schieten op een zakenreis, je bent dan wel in een andere omgeving, maar het werk staat centraal. Vergeet niet om je vrije tijd in te plannen; wat ga je in de avond doen? Door vrije tijd in te plannen, pak je toch minder snel je laptop erbij in de avond om nog even snel die ene taak op te pakken.

Onderneem iets met collega’s

Niet iedereen heeft zin om nog dingen te ondernemen na ‘werktijd’. Ben je niet alleen op reis, maar reis je met collega’s? Onderneem dingen die je in het dagelijks leven thuis ook zou ondernemen en vraag of je collega’s zin hebben om mee te gaan! Ga samen een hapje eten of bezoek een theater/bioscoop.

Stel niet alleen een zakelijk programma op

Een zakenreis heeft een zakelijk reisdoel. Naast de zakelijke afspraken die je op deze trip hebt, heb je waarschijnlijk in de avonduren ook tijd vrij om zelf wat dingen te ondernemen.

Voor de afspraken die je hebt gemaakt op zakelijk gebied is het aan te raden een programma op te stellen, zodat je precies weet waar je wanneer moet zijn en welke doelen je hebt te behalen. Een idee om de reis op persoonlijk vlak ook interessant(er) te maken is door het opstellen van een programma buiten je zakelijke verplichtingen. In dit programma kun je de activiteiten die je buiten werk wilt doen specifiek inplannen. Op deze manier heb je duidelijk ‘op papier’ hoeveel tijd je te besteden hebt.

Plak vrije dagen aan de reis

Heb je een korte of middellange zakenreis op de planning staan, plak er dan wat dagen aan om de omgeving te verkennen. Dan maak je er een mini-vakantie van! Als je dan toch de reis ‘moet’ maken, kun je er net zo goed een vakantie aan plakken (in samenspraak met de werkgever uiteraard). Zo heb je ook iets om naar uit te kijken na een periode van werken. Deze trend heeft de naam ‘Bleisure’ gekregen, een samenvoeging van business & leisure).

Laat je familie overkomen in de extra tijd

Een zakenreis kan lang of kort zijn. Als je voor langere tijd in het buitenland moet zijn, kan het fijn zijn om familie over te laten komen. Maar ook als je kortere tijd in het buitenland bent voor zaken kun je er een periode achteraan plakken voor vakantie (zoals hierboven genoemd) samen met familie/vrienden. Jij bent er al, zij hoeven alleen nog maar jouw kant op te komen!

Maak kennis met de cultuur en bezienswaardigheden

Je bent op een (wellicht onbekende) locatie met een eigen cultuur en bezienswaardigheden. Neem de kans om erop uit te gaan en de lokale tentjes, cultuur en bezienswaardigheden te verkennen. Ook als je al eens op de betreffende plek bent geweest zijn er vast restaurants, winkels of plekken die je nog niet hebt ontdekt te vinden. Vraag anders eens aan de locals waar zij hun vrije tijd doorbrengen (en vraag ook eens naar fijne werkplekken voor je werkuren, locals know best!).

Heeft jouw organisatie een partner nodig op het gebied van zakenreizen? Neem contact met ons op.

Veel plezier op zakenreis!